tiistai 23. joulukuuta 2014

Pataleipä

Piti vähän kokeilla jotain erilaista. Sain äidiltä ison valurautaisen padan ja piti keksiä käyttö tarkoitus sille. Lauantaina tein ekan Pataleivän ja nyt tänään uusinta yritys. Leipä oli kyllä hyvä, mutta kuori oli ekalla kerralla mun makuun turhan kova.  Pataleivän tekoon pitää varata aikaa.

Taikinan pitää kohota 12-24 tuntia. Mitä kauemmin sen parempi maku! Eka leipä kohosi 17 tuntia ja nyt toka leipä saman verran.  Taikina on siis syytä tehdä edellisenä iltana!

Virallisessa ohjeessa lukee 4 dl vehnäjauhoja ja 3 dl hiivaleipäjauhoja. Jauhoilla ei niin väliä, oman majan mukaan kannattaa laittaa. Mä laitoin 4 dl sämpyläjauhoja ja 3 dl kaurahiutaleita. En oo niin vehnäleivän perään! 2 tl suolaa,  1-2 tl kuivahiivaa. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja 3 1/2 dl vettä. Älä vaivaa liikaa taikinaa, sekoita vaan pikaisesti. Sitten taikina kohoamaan lämpimään kelmutettuun kulhoon.

Kun sopiva aika kohoamista on tapahtunut. Ota pata ja laita se uuniin lämpenemään. Leipä ja pata lämmitetään 225 asteessa. Ota taikina samaan aikaan laita vehnäjauhoja sen verran että taikina irtoaa kulhosta, mutta älä vieläkään vaivaa taikinaa. Taikina saa kohota 30 minuuttia, samoin pata lämmitä. Ota pata uunista ja sipaise tarpeen mukaan öljyllä.

Puolen tunnin jälkeen laita leipä vuokaan ja kansi päälle. Sen jälkeen uuniin 30-35 minuuttia. Jos haluat rapen kuoren niin 30 min riittää. Tämän jälkeen ota padan kansi pois ja jatka paistamista vielä 10-15 minuuttia! Leipä lähtee helposti kypsymisen jälkeen padasta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti